Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је БиХ земља карикатура која спада у категорију пропалих држава, да је видљиво да нема унутрашње снаге да функционише, те да се показало немогуће одржавање концепта БиХ који једино одговара Бошњацима.

 

Додик је напоменуо да су на то утицали, пре свега, циљеви бошњачких политичких лидера који игноришу реалност и покушавају да створе унитарну и централизовану БиХ у којој ће окупити поданике из других народа, а уз подршку дијелова међународне заједнице.

«Овде не може да се направи босанска нација, ни босански језик и што прије /бошњачки члан Председништва БиХ Бакир/ Изетбеговић то схвати, лакше ће нам бити и можемо да разговарамо о различитим модалитетима који ће олакшати живот и једнима и другима», истакао је Додик за «Глас Српске».
Он је оценио да је Изетбеговић политичка олупина која апелацијама Уставном суду «мрцвари свој народ, држећи га у заблуди».

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је за «Глас Српске» да је очигледан апсурд који влада у институцијама БиХ, наводећи као пример деловање Савета министара који нема подршку ни парламента, а наставља да егзистира супротно свим праксама било које иоле демократске земље.

Он је нагласио да је СНСД одлуком да се повуче из парламентарних комисија јасно ставио до знања да не жели да таквој власти даје легитимитет, наводећи да СДС користи обавештајне информације против Републике Српске.

«Јасно је да се та странка константно сврстава на страну рушења закона. СДС се показао као странка која ће зарад неколико фотеља у Сарајеву српске националне интересе да прода и подреди тим фотељама», истакао је Додик, оценивши да је чињеница да они доживљавају драматичан пад «на терену», што је доказ да су изабрали погрешну политику.

Он је напоменуо да је за време СДС-ове и ПДП-ове власти укинута Обавештајна агенција Републике Српске, те нагласио да је СНСД одлучио да у Народној скупштини Српске тражи да се повуче сагласност која је дата за заједничку обавештајну службу.

«Ми /Република Српска/ ништа нисмо имали од те службе /ОБА БиХ/ осим проблема, подметања и покушаја да се све стави у функцију концепта унитаризације БиХ, а то не желимо. Ми смо против тога, а они који то раде су против Српске и њени су непријатељи», рекао је Додик.

Додик је поручио да Република Српска нема намеру да буде сервис који испуњава жеље Изетбеговића. «То је за сада СДС, а не Српска», рекао је Додик.

Оценивши да СДС не интересује народ, него само лично позиционирање, Додик је навео да то показује и став те странке када је реч о Закону о акцизама.

«Они су само хтели да онемогуће Српску да дође до новца, јер су сматрали да би се када дође новац од ММФ-а овдје развило неколико пројеката, а по њиховој примитивној логици онда би то било у корист владајуће структуре, а не народа», истакао је Додик.

Говорећи о Транспортној заједници југоисточне Европе, Додик је поновио да је Српска спремна дати сагласност, али под условом да буде написано да се односи у транспорној заједници одвијају посредством механизма координације, у погледу доношења одлука, те представљању БиХ.

«У ЕУ су рекли да се до септембра мора решити ово питање и Српска је ту позитивна, али ако одустанемо од наших захтјева, као што траже из Сарајева, они ће одлучивати о томе који ће програми бити форсирани. Тиме угрожавамо Устав, механизам координације и проћи ћемо као до сада јер је од четири пројекта, одобрена у Трсту, само један у Српској», навео је Додик.

На питање да ли је припремљен најављени предлог закона о Уставном суду БиХ, Додик је рекао да је тај акт већ конципиран, али да треба видјети када су Бошњаци за то спремни.

«Нико нормалан неће рећи да не треба поштовати одлуке уставног суда и правосудних институција, али када је он заиста уставни суд. То је у БиХ место егзекуције и политичко тело у којем се креирају вануставна решења и доносе политичке одлуке», напоменуо је Додик.

Он је додао да је проблем амбасадора у БиХ Морин Кормак што неће то да види.

«»Није ништа ни успела осим да Милораду Додику уведе санкције. Ја се никада нећу променити и моји ставови су јасни. Немојте дирати Републику Српску и можете да будете колико хоћете амбасадор», поручио је Додик, оценивши да је потпуна супротност званична америчка политика и оно што Кормакова ради у БиХ.