Адвокат Тома Фила рекао је да нема основа за то да политички азил у Хрватској тражи Исмаил Морина, који је осумњичен да је пре три године у Београду дроном прекинуо фудбалску утакмицу Србија-Албанија, а чије је изручење Србији одобрио суд у Дубровнику.

Фила је за «Спутњик» рекао да се азил тражи када је неко против своје државе, односно када сматра да је она против њега.

«У овој ситуацији могуће је само да Хрвати процене да ли ће он добити поштено суђење у Београду. Ако одбију да га изруче Србији одбиће га као у случају Харадинај када је речено да код нас не би могао да добије поштено суђење. То је једини основ по коме могу да га задрже у земљи», појаснио је Фила.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија неће преговарати у случају Морине, јер не преговара у случајевима извршилаца кривичних дјела.

«Ми смо свој посао урадили и чекамо одлуку», рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу, наводећи да не жели да коментарише писање медија да је Албанија у «офанзиви» да до изручења не дође.

Исмаил Морина осумњичен је да је на фудбалској утакмици Србија-Албанија у октобру 2014. у Београду, управљао дроном са заставом на којој је била мапа «велике Албаније», што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

Он је ухапшен прошлог месеца у Хрватској по потерници Србије, а суд у Дубровнику одлучио је прошле недеље да тридесетпетогодишњег Албанца изручи Београду.

Морина је уложио жалбу на одлуку о изручењу и затражио политички азил у Хрватској.

Захтјев за међународну правну заштиту у Хрватској и у институцијама ЕУ поднесен је у очекивању одлуке о жалби на првостепену одлуку о изручењу Морине, коју треба да донесе Врховни суд Хрватске.

Тај суд нема рок за одлучивање, али процедура о жалби траје два до три месеца, па би захтев за азил могао да одгоди екстрадицију за шест до 10 месеци.

Коначну одлуку о изручењу донијеће министар правде Хрватске Давор Бошњаковић.

Тагови: ; ; ; ;