Док су све очи упрте у територијални спор у Јужном кинеском мору, по мишљењу Индије, Кина последњих шест година тихо истискује Индију из њене зоне стратешких интереса у Јужној Азији.

Индија сматра да Кина врши утицај на њене суседе, Шри Ланку и Непал. У Пакистану Пекинг поседује праву базу, а недавно су се у Џибутију искрцали кинески војници. Срдачни односи са Мјанмаром и Камбоџом се и не доводе у питање.

«Индија се већ налази у кинеским клештима. Међутим, она поседује нуклеарно оружје, а као што је рекао један експерт: ’Нуклеарно оружје је гаранција безбедности и независности заувек‘. Ако Кинези не желе да на њиховој територији порасту нуклеарне печурке, они неће провоцирати конфликт са Индијом» , сматра руски војни експерт Владимир Шчербаков.

Не треба очекивати да у будућности дође до побољшања односа између две државе, с обзиром на то да су оне љути економски и политички конкуренти у Азији, али и у свету.

Кина сматра спорном читаву границу са Индијом, дужине 900 километара, која је успостављена 1914. године уз суфлирање Британаца, а и боравак тибетанског верског лидера Далај-ламе у Индији не помаже у решавању проблема.

Подсетимо, војна моћ и једне и друге државе је у порасту. Обе војске се убрзано модернизују.

Војни буџет Кине за ову годину износио је 140 милијарди долара, а Индије 50 милијарди долара.

Међутим, не треба заборавити да и Индија и Кина поседују на стотине бојевих глава.

Уз то, не треба сумњати да ће Пакистан, још једна нуклеарна сила која такође има територијалне спорове са Индијом, такође бити увучен у сукоб. У том случају, то би био рат у којем би учествовала најмање трећина становништва света.

Vesti online

Тагови: ; ; ; ;