Исмаил Морина, чије је изручење Србији одобрио суд у Дубровнику, затражио је политички азил у Хрватској, потврдио је за Интернет портал РТС-а његов адвокат Дарко Бутиган. Морина се, такође, хрватском Врховног суду жалио на одлуку о изручењу. Процес би могао да траје неколико месеци.

Адвокат Исмаила Морине, Дарко Бутиган, потврдио је да је његов клијент затражио политички азил у Хрватској, јер «страхује да у Србији не би имао фер суђење».

Хрватско министарство унутрашњих послова примило је Моринин захтев за азил, јавила је агенција Хина, позивајући се на незваничне изворе.

Истовремено, Морина је Врховном суду Хрватске поднео жалбу на одлуку о изручењу Србији, коју је недавно донео суд у Дубровнику, где је ухапшен у јуну, рекао је Бутиган.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да «интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији».

У преговоре око правног статуса Исмаила Морине укључио се и албански премијер Еди Рама, који од краја претходне седмице «преговара са хрватским властима последња два дана ради коначног решења тог процеса».

Министар правде Газменд Барди је, такође, званично затражио од хрватских власти да не одобре захтев Србије уз образложење да је «албански држављанин Исмаил Морина угрожен због политички мотивисаног прогона или дискриминације».

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија – Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа «Етничке Албаније», што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

Албанска полиција је 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања нелегалног оружја. Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Током викенда, навијачка група албанске фудбалске репрезентације «Кучи и зи» (Црвено и црно) одржала је протест у центру Тиране, тражећи ослобађање Исмаила Морине.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;