Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да кључни корак у побољшању односа Србије и БиХ морају да направе бошњачки лидери, јер представници српског и хрватског народа никада нису имали проблеме у односима са Београдом.

Иванић је оценио да понашање Сарајева доводи до лоше атмосфере у односима Србије и БиХ.

Он је за «Вечерње новости» истакао да ће посета председника Србије Александра Вучића БиХ бити у том смислу веома корисна, те да ће датум доласка у Сарајево бити објављен када се ускладе његове бројне међународне обавезе.

«Треба отворити питање истинског, а не формалног успостављања добрих односа. Треба ставити тачку на негативну атмосферу, која се развила након напада на Вучића у Поточарима и отказивања посјете некадашњем предсједнику Србије Томиславу Николићу», оцијенио је Иванић.

Он је истакао да је напад на Вучића у Сребреници срамота БиХ и велики шамар бошњачкој политичкој структури, јер су највеће опструкције истраге долазиле са те стране.

Иванић је нагласио да његови односи са председником Републике Српске Милорадом Додиком нису затегнути, те да ће у Председништву БиХ увек на најбољи начин бранити Републику и сарађивати са политичарима из Српске.

Он је рекао да није за то да се са темом референдума /о независности Српске/ поиграва.

«То се деси или не. Код ситуације у вези са Даном Републике Српске показао сам јасан став да Српска има право на референдум и то ћу увек бранити», каже Иванић.

Он је додао да Русија на овим просторима брани дејтонску позицију Српске, што «нама користи».

 

Тагови: ;