Уместо штете, коју америчка администрација очекује да ће нанети Русији новим санкцијама, САД се може суочити са неочекиваним последицама по њих, објавила је у листу The National Interest професор Џорџтаун универзитета Анђела Стент.

«У свом садашњем облику, овај закон не дотиче само Русију, већ и америчке и европске компаније, које због ограничења прописаним у њему, имају потешкоће у  пословања са руским компанијама са којима су повезане и енергетским пројектима», објашњава она.

Посебно, то се односи на изградњу руског гасовода «Северни ток-2».

Немачка подржава пројекат као најпрофитабилнији начин да задовољи своје потребе за гасом у будућности, пише Сент.Већина европских партнера Берлина имају исти приступ.

У јуну, мишљење против нових санкција у заједничком саопштењу изразили су министри иностраних послова Немачке Зигмар Габриел и канцелар Аустрије Кристијан Керн, уз напомену да Вашингтон овом ситуацијом, покушава да примора Европу да од САД купи течни природни гас.

Раније овог месеца, спремност да се хитно реагује на санкције, изнео је председник Европске комисије Жан-Клод Иункер.

Такође, министар економије и енергетике Савезне Републике Немачке Бригита Зиприс је изјавила, да нове америчке санкције крше међународно право .

«Неки европски званичници су упозорили Сједињене Државе да уколико наставе да раде на усвајању овог закона, ЕУ може да ревидира свој сопствени режим санкција, пажљиво осмишљен са администрацијом Барака Обаме, написала је Стент.

«За Кремљ, то ће бити добра вест», истиче Стентова.

Оба дома Конгреса већ су усвојила закон о санкцијама против Москве. Доналд Трамп још није потписао, али су многи уверени да он и нема баш избора.

Москва је у одговору најавила смањење америчког дипломатског особља у Русији. Вашингтон ће морати да повуче из Русије 455 запослених у амбасадама и конзулатима.

Са тачке гледишта Стентове, одговор Русије може да доведе до новог низа санкција и антисанкција услед којих ће се односи између две земље даље погоршати.

«Можда, Русија и Сједињене Државе могу да раде заједно у Сирији, али је то вероватно један од ретких преосталих области сарадње»,  закључује Стент

 

Тагови: ; ; ;