Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији затражило је од председника Србије Александра Вучића да на унутрашњи дијалог не зове «кривце за садашњу реалност» на КиМ, бившег председника Бориса Тадића, Чедомира Јовановића, Ненада Чанка и бивше ДОС-овске државнике.

За Тадића у саопштењу кажу да је као бивши председник Србије отворио пут ка признању и омогућио признање Косова и у време свог мандата тражио измештање дијалога Београда и Приштине из УН у надлежност ЕУ.

«Тадић данас захтева да Србија призна Хашиму Тачију столицу у УН, а није смео и хтео да јавно каже и тада као и сада да је Хашиму Тачију место у Хашком трибуналу а не у УН», каже се у отвореном писму достављеном медијима.

У саопштењу наводе и да остале политичаре не треба позвати на дијалог јер су, како наводе, починили тешко кривично дело одлуком владе из 2002. године о ослобадању албанских злочинаца Љуана и Бекима Мазрекуа, иако су признали да су убијали српске цивиле и силовали српске девојчице.

«Такви злочинци су ослобођени од стране тадашње владе која је то учинила противно закону и Уставу Републику Србије и поред тога што су правоснажно осуђени на 20 година робије», наводи удружење.

То удружење сматра да су и команданти некадашње ОВК, као и ДОС-овски режим одговорни за саучесништво у злочинима почињених на КиМ и наводе да је одлуком савезне владе Војислава Коштунице и републичке владе Зорана Ђинђића ослобођено 2.108 припадника терористичке ОВК.

Сматрају да главна тема дијалога мора да буде именовање криваца за погубне одлуке бивших државника.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;