Радови на два нуклеарна реактора у Јужној Каролини су прекинути због недостатка новца. Прва нова америчка постројења, која је требало изградити у наредне две деценије, постале су жртве стечаја Вестингхаус компаније на почетку ове године.

Одбор америчког комуналног предузећа Санти Купер изјавио је у понедељак да је одлучио да прекине радове изградње два нова реактора у Јужној Каролини, како би својим клијентима уштедео додатних 8 милијарди долара, плус 3.4 милијарди долара у виду камате, који ће свакако морати да потроше за пројекат.

Компанија поседује 45 одсто удела у пројекту од којих је почетни трошак износио око 11,5 милијарди долара.. Међутим, расходи су се удвостручили због кашњења и безбедносних захтева. Према одобрењу, сви радови ће бити завршени у наредних шест месеци. Како је брзо током овог периода број радних места смањен — није јасно.

Друга компанија Јужна Каролина Електрик и гас (South Carolina Electric & Gas (SCE&G)), такође је навела да је Одбор једногласно изгласало престанак радова на изградњи два нуклеарна реактора који је требало да почну са радом почетком године, али касне у односу на график рада целе четири године.

У саопштењу компаније пише: «Наша процена је показала да ће завршетак изградње две локације коштати превише и да ће предуго трајати.»

Такође је предложено да заврши изградња бар једног реактора, али ни то није реализовано због одлуке Санти Купера.

Претпостављало се да ће ова два реактора бити први нови нуклеарни пројекти. Престанак њихове изградње значи да се тренутно у Грузији граде само две нуклеарне електране.

Изгубљен новац

Реактори су били планирани за уградњу на нуклеарну електрану Ви-Си Самер северно од Колумбије. Изградња је почела 2008. године од стране америчке електро фирме Вестингхаус, која је била преузета у 2006. години од стране јапанске фирме Тошиба. Али Westinghouse је поднео захтев за банкротство у марту, ставивши пројекат под сумњу.

Еколошке групе позвале су државне регулаторне органе да нареде да SCE & G врати клијентима макар део новца, који су они авансно платили на име рата, које су се повећавале годишње од 2009. године. Закон државе од 2007. дозвољава електро предузећима да скупе новац од клијената за финансирање пројекта док он не почне да функционише.

На изградњу сада одлази 18 процената од рачуна за струју стамбених клијената SCE & G. Santee Cooper је увеличала рачуне за пет пута како би покрила трошкове због кашњења.

Државна комисија заказала је рочиште на молбу еколошке групе за октобар, али нејасно је, може ли она да врати новац клијентима. Прошле недеље компанија Westinghouse сагласила се да плати клијентима 2,2 милијарде долара независно од тога да ли су реактори готови.

САД се јавља као водећи светски произвођач нуклеарне енергије, али на тај сектор долази мање од 10 посто општег обима производње енергије у САД. Производња нуклеарне енергије опала је после хаварије на електрани у Пенсилванији 1979. године.

Тагови: ; ; ;