Министар трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића оценио је поводом увођења ванцаринских баријера од стране Хрватске приликом увоза пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ, да се ради о драстичном кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању од стране Хрватске. Најавио да ће се Београд обратити Европској комисији и тражити да се преиспита одлука званичног Загреба.

«Овде се очигледно ради о драстичном кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и ЕУ од стране Хрватске, и то у члану 36 став 1, у коме се каже да ‘од дана ступања Споразума на снагу неће бити уведене нове царине или дажбине које имају исто дејство, нити ће оне које се већ примењују бити повећане'», указао је Љајић у изјави Танјугу.

Због тога, како је најавио, већ данас ће се Србија обратити Европској комисији и тражити да се преиспита одлука Хрватске као чланице ЕУ.

Љајић, који је и потпредседник Владе Србије, додао је и да се, што се тиче реакције Србије на ту одлуку Хрватске, неке од мера које су везане за појачан фитосанитарни надзор већ спроводе.

Најавио је да ће бити позване и земље региона, пре свега Македонија и Босна и Херцеговина, које су такође погођене овом хрватском мером, у циљу заједничког наступа пред Европском комисијом ради заштите наших економских интереса.

«Одлука Хрватске представља и драстично кршење правила и принципа Светске трговинске организације, која говоре о томе да не сме бити дискириминације између домаћих и увезених производа у погледу дажбина», подвукао је Љајић.

«Ми не желимо никакав трговински сукоб са Хрватском, јер он није у интересу ни једне ни друге земље. Најбоље би било да ово питање решимо на билатералној основи, али уколико то не буде било могуће, онда остаје да проблем интернационализујемо и тражимо решења у оквиру Европске комисије», закључио је Љајић.

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила таксе које су 22 пута више од досадашњих.

Нове цене такса су 22 пута више од досадашњих – уместо 90 куна (12 евра) сада их наплаћују 2.000 (270 евра).

 

Извор: Tанјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;