Француски министар финансија сменио је чак 700 службеника дирекције царина, а оно што је попут бомбе одјекнуло у тамошњим, али и европским медијима, јесте податак да је у жижи овог случаја угледни српски бизнисмен Зоран П!

Француски истражитељи тврде да су открили нелегалне послове царинских службеника који су сви до једног смењени због сумње да су од српског бизнисмена примали бројне поклоне и остварили енормну финансијску корист.

Детаљно су о свему наведеном известили француски медији, тврдећи да су осумњичени цариници наводно испуњавали радну обавезу према држави, али да су, с друге стране, од Зорана П. узимали новац и дозвољавали му неометану трговину.

Медији наводе да је министар Кристијан Екерт због ове афере морао комплетно да реорганизације царинску службу и да је притом сменио чак 700 службеника, међу којима и 12 директора који су у медијским извештајима наведени само под иницијалима.

Притворен је био и Зоран П. и одређена ми је баснословно висока кауција за одбрану са слободе од чак 400.000 евра, коју је он већ уредно платио.

Брани га чувени Франсис Шпинер, један од најпознатијих француских адвоката.

Цариници му дозвољавали нелегалан увоз, он њима помагао да остваре квоте учинка. После хапшења, улов им опао за 40 одсто!

И док полиција оптужује царину да је низ година била у дослуху са Зораном П., службеници царине то негирају. Откази у царини свеједно и даље пљуште, а афера постаје све замршенија и конфузнија.

Упућени у случај наводе да оптужница против Зорана П. свима изазива главобољу јер је пуна правно-логичких грешака и непотпуних информација које су у супротности.

«Према досадашњој причи, испада да је Зоран П. буквално руководио француском царином, као и њеним директорима. Спомиње се да је имао директну комуникацију са такозваним петим спратом, што значи да је прескакао ситну боранију и да се о трговини договарао само са директорима», каже за «Блиц» добро обавештени извор упућен у аферу.

С друге стране, није јасно ни због чега је Зоран П. означен као главни сарадник француске царине јер му је у тренутку одвијања наводне афере била судски изречена забрана приласка свим службеним просторијама царине широм Француске.

«Уколико блиско сарађујете са неким, не забрањујете му улаз у своју кућу?!» , објашњава извор «Блица».

Претпоставка међу упућенима у истрагу овог случаја је да је дошло до некаквог раскола између царине, полиције и судства, да је то произвело аферу и да су се копља морала сломити на некоме. Индикативно је и да је од свих стотина смењених или осумњичених једино Србину Зорану П. био одређен моментални притвор.

Баснословну кауцију од 400.000 евра Зоран је без проблема платио

Према француском закону, царина је овлашћена да заплени кријумчарену робу, али не и да ухапси особу која је увози. Истражитељи верују да је иза одређеног, значајног броја заплена робе стајао договор између француске царине и Зорана П. који ју је наводно снабдевао информацијама о роби.

Тако је, наводно, царина својим учинком и бројним запленама остваривала добре резултате, а Зорану П. је заузврат било омогућено да на другој страни неометано увози.

«Јавна тајна је била да су дословно сви из врха царина били на Зорановом платном списку, да су годинама уназад добијали свој део и били задовољни» , каже извор «Блица».

Ипак, клупко је почело да се одмотава.

Упркос негирању главешина царине да на било који начин познају Зорана П., као и његовом упорном одбијању да открије суду токове трговине, истрага је сазнала за нелегалне послове цариника и сви до једног су смењени због сумње да су од Србина примали поклоне и остварили енормну финансијску корист.

Детаљно су о свему писали и француски медији, шокирани размерама афере и смењивањем чак 700 службеника.

Брани га адвокат Ширака и Саркозија

Афера је избила када су француски истражитељи открили 43 тоне кафе и 800.000 евра у бироу царине у граду Авру, а за које је српски бизнисмен Зоран П. изјавио да припадају њему.

Верује се да је Зоран П. то урадио да би заштитио сараднике из врха француске дирекције царина.

Тамошњи медији претпостављају да је кафа купљена од црног новца царине и, занимљиво, истичу да је након подизања оптужнице против Зорана П. учинак царине у запленама кријумчарене робе опао за 40 одсто.

Упућени у случај наводе да је Зоран П., видевши да му је спакована оптужница од чак 12 тачака (организовани увоз забрањене робе, транспорт забрањене робе, фалсификовање, злоупотреба имена бренда, активна корупција, прање новца…), одлучио да ангажује једног од најбољих француских адвоката, са Орденом Легије части.

Реч је о Франсису Шпинеру, који је у својој блиставој каријери заступао скоро искључиво најмоћније политичаре, попут Жака Ширака и Николе Саркозија, те је Зоран П. апсолутно сигуран у позитиван исход.

 

Блиц

Тагови: ; ; ;