Члан сплитског ХДЗ-а и бивши градски одборник Хрвоје Марушић је на Фејсбук страни Иницијативе младих за људска права из Загреба, у делу који се односи на њихову кампању #ИСПРИКА (извињење) у вези с «Олујом», позвао на стрељање активиста за људска права, а сплитска полиција објавила је да спроводи истрагу.

Хина наводи да у полицији нису желели да открију идентитет особе над којом се спроводи истрага започета на захтев Иницијативе, која је поступак против Марушића затражила и хрватском Државном тужилаштву.

«Могу само да вам кратко кажем да смо информацију о том догађају добили данас и у складу с тим спроводимо криминалистичку истрагу», рекла је агенцији Антонела Лолић из сплитске полиције.

Хина наводи да су «спорни коментари упућени на садржаје које Иницијатива младих за људска права објављује у склопу кампање #ИСПРИКА којом, уз подршку више од 500 грађана, тражи од хрватске владе да упути извињење свим жртвама и породицама жртава ратних злочина и кршења људских права, који су се почињени за време и непосредно након војно-полицијске операције »Олуја»».

Како је саопштила Иницијатива, «Хрвоје Марушић је путем својег Фејсбук профила написао коментаре »Стоко југокомунистичка, треба вам судити и стрељати вас!»» и »Стоко југокомунистичка, након пет година рата и агресије на РХ (Републику Хрватску) ви пишете овакве гадости… Да смо демократска држава судили би вам за велеиздају и стрељали би вас. А веројатно и хоће ускоро!»».

 

Иницијатива је изразила забринутост за стање људских права и слободу говора у Хрватској и захтева хитну реакцију премијера Андреја Пленковића и председнице Колинде Грабар Китаровић који би морали да стану у одбрану слободе говора без страха од насиља.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;