Америчка амбасада у Москви оптужила је руске власти да су у понедељак забраниле дипломатском особљу те земље да приступи имовини у предграђу Москве, иако је раније постигнут договор да се особљу омогући приступ до данас у подне како би могли да узму своје ствари.

У питању је имовина коју је амбасада САД изнајмила како би је њено осоље користило за рекреацију, наводи Ројтерс.

Моксва је саопштила да узима назад оквиру мера одбазде након што је Вашингтон усвојио најновије санкције против Русије.

Сниматељ Ројтерса који се налазио изван имовине САД, за коју се користи руски назив «дача», рекао је да је видео пет возила с дипломатским регистарским таблицама, међу којима је и камион, како долази на место неводећи да им није допуштен улаз.

«У складу са обавештењем руске владе, америчка мисија у Русији требало би да има приступ нашем дачи до поднева 1. августа», рекла је портпаролка амбасаде.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да 755 америчких дипломата мора да напусти ту Русију након што су САД увеле нове санкције Москви, јавио је АФП.

Министарство спољних послова Русије је претходно од САД затражило да до септембра смање број својих дипломата у Русији на 455 — исто колико Русија има у САД.

Москва је, иначе у петак наложила САД да смањи број чланова свог дипломатског особља и најавила да ће запленити америчку дипломатску имовину у два комплекса као одговор на нове америчке санкције које су скоро једногласнио одобрили и Представнички дом и Сенат Конгреса САД.

Ројтерс

Тагови: ; ;