Потпредседник САД Мајк Пенс допутовао је у Подгорицу, а на аеродрому „Голубовци” дочекао га је премијер Душко Марковић са супругом. Америчка Амбасада у Подгорици је долазак Пенса преносила уживо путем Фејсбука.

Пенс је у Подгорицу допутовао са супругом којој је одмах по изласку из авиона уручено цвеће, потом су интониране химне двеју држава, а након тога су Пенс и Марковић заједнички прошли поред строја Почасне гарде Војске Црне Горе, уз поздрав државној застави.

Пенс је у Подгорицу допутовао из Грузије, а претходно је боравио и у Талину. Према Протоколу вечерас ће премијер Марковић приредити вечеру за америчког потпредседника и његову делегацију.

На вечери ће, са црногорске стране, присуствовати премијер Марковић, Председник Филип Вујановић, председник Скупштине Иван Брајовић, потпредседник владе Рафет Хусовић, министар спољних послова Срђан Дармановић, министар одбране Предраг Бошковић, амбасадор Црне Горе у САД Небојша Калуђеровић и главни политички саветник премијера Саша Ераковић.

Пенс је највиши амерички званичник који је допутовао у Црну Гору у последњих 100 година од када су две државе успоставиле дипломатске односе. Уједно, то ће бити прва посета региону највишег званичника и првог сарадника председника САД Доналда Трампа, пренео је портал ЦдМ. Пенс ће сутра учествовати у раду Самита Јадранске повеље, који се одржава у Подгорици.

Самит Јадранске повеље окупиће председнике или премијере земаља чланица Црне Горе, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније, али и земаља посматрача Србије, Косова и Македоније.

Јадранску повељу основале су 2003. Албанија, Хрватска, Македонија и САД како би се помогло земљама аспирантима да се придруже НАТО. Црна Гора и БиХ су се званично придружиле Повељи 2008.године. Црна Гора је предсједавала Повељом у два периода, од јануара до јуна 2010. и од јуна до децембра 2013.

Пенс ће после Самита имати кратке билатералне сусрете са лидерима осталих земаља учесница, након чега ће напустити Црну Гору. На аеродрому ће га испратити домаћин, председник Владе Душко Марковић.

Тагови: ;