Пентагон и Стејт департмент развили су план за снабдевање Украјине противтенковским ракетама и другим наоружањем, јавио је „Волстрит џурнал“. При томе, како наводи лист, још увек није стигло одобрење из Беле куће.

Извори новина описују оружје које САД намерава да испоручи Кијеву као дефанзивно, намењено за „обуздавање агресивних акција Москве“. Пентагон и Стејт департмент предлажу да се обезбеди противтенковско оружје и, вероватно, ракетни системи „Џавелин“, као и средства за противваздушну одбрану.

„Волстрит џурнал“ пише да ће противтенковске ракете бити распоређене у местима где се „украјинске трупе налазе далеко од прве линије фронта“. На тај начин политичари ће моћи да „ограниче ризик од ескалације“ и ослабе критике о могућности „офанзивних акција Кијева“.

Високи званичник у америчкој администрацији истакао је да се одлука о снабдевању није разматрала у Белој кући, а председник САД Доналд Трамп није у току иницијативе војних и дипломатских кругова.

Портпаролка Пентагона Мишел Балданса нагласила је да Сједињене Америчке Државе не искључују могућност испорука „смртоносног одбрамбеног оружја Украјини“. Саговорници листа навели су да ће Вашингтон моћи да повуче оружје, уколико Украјина буде употребљавала оружје на „неправилан начин“.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;