Северна Кореја би до следеће године могла да развије нуклеарно способну интерконтиненталну балистичку ракету која би могла да погоди Америку, али Пјонгјанг најпре мора да савлада велике технолошке препреке, упозорио је амерички експерт Мајкл Елман.

Овај стручњак са Међународног института за стратешке студије објашњава да се део ракете који треба да врати бојеву главу у Земљину атмосферу из космоса распао током друге ракетне пробе прошле недеље.

«Највероватније се распао на више делова», рекао је он, преноси АФП.

Његова процена заснована је на основу видео-снимка из Јапана на којем се види објекат на ноћном небу како се распада на висини од четири до 10 километара.

Ипак, Елман каже да Пјонгјанг брзо учи и да је могуће да идуће године развије ракету која ће превазићи све техничке препреке.

«Верујем у недавну процену Пентаговоне Агенције за војно обавештавање да ће, касније ове године или идуће године, Северна Кореја имати систем који називам ‘довољно поузданим'», закључио је Елман.

Северна Кореја је узнемирила међународну заједницу брзином којом развија свој ракетни програм, а овог месеца је лидер те земље Ким Џонг Ун извео две пробе интерконтиненталне балистичке ракете, подсећа француска агенција.

Прва проба показала је да ракета има потенцијала да досегне до Аљаске, али је током друге пробе, прошле недеље, ракета одлетела још даље и могла је да допре чак до америчке Западне обале, наводе експерти.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;