Председник Владе Бугарске Бојко Борисов допутоваће данас у дводневну посету Македонији, током које ће са македонским премијером Зораном Заевом потписати договор о добросуседству две земље.

Према најави македонске владе, тај документ ће бити потписан данас у 13.35 у влади Македоније у Скопљу, након сусрета два премијера.

Договор о добросуседству Македоније и Бугарске, који су усвојиле владе две земље, подржале су све партије у парламенту Бугарске, док је навећа опозициона партија у Македонији ВМРО ДПМНЕ саопштила да га неће подржати приликом ратификације јер не штити македонске националне интерсе.

Као саставни део церемоније потписивања Договора о добрусуседству биће потписан и меморандум о сарадњи министарстава за транспорт, односно енергетику и економију у циљу развоја железничке инфраструктире и повезаности две земље, као и сарадње у области прородног гаса.

Делегација бугарске владе сутра ће допутовати у Скопље где ће им испред македонске владе бити приређен свечани дочек уз смотру гардијске јединице.

Делегацију ће у послеподневним сатима примити и председник Собрања Македоније Талат Џафери и шеф македонске државе Ђорђе Иванов.

Програмом је предвиђено да наредног дана, 2. августа, делегације влада Македоније и Бугарске заједно обележе македонски национални празник Илинден у цркви Свети спас у Скопљу.

Бета

Тагови: ; ;