Москва верује да ће до побољшања односа са САД доћи када тамо прође политичко лудило. У америчком вишку сарадника најмање дипломата

До нормализације односа Русије и САД ће доћи тек кад Вашингтон престане да се бави диктатом санкција и кад тамо престане политичка шизофренија, изјавио је у понедељак Путинов портпарол Дмитриј Песков. Он је објаснио да ће Вашингтон морати сам да одреди којих ће 455 дипломата и сарадника амбасаде у Москви и конзулатима у Санкт Петербургу, Јекатербургу и Владивостоку остати и даље да раде, а ко ће до 1. септембра морати да спакује кофере и врати се кући.

Путинову изјаву да ће америчка дипломатска представништва морати да напусти 755 сарадника многи су криво схватили па су помислили да Русија протерује толико дипломата. У тој бројци најмање је дипломата а највише је техничара.

Иначе, у садашњих 455 грађана Русије који раде у дипломатским представништвима у САД, мањи део чине дипломате, највише је техничког особља.

Са друге стране, Русији ће најболније бити америчке санкције по којима се забрањује западним компанијама да сарађују са руским нафташима.

Руси би могли да ускрате продају ракетних мотора и сарадњу у космосу, али Москва неће да квари те односе, јер би и сама од тога имала штету. Уосталом, Дмитриј Рогозин, потпредседник руске владе, већ је изјавио да ће Русија и даље продавати ракетне моторе САД.

Бивши амерички амбасадор у Москви Мајкл Макфол је казао да ће протеривање сарадника у дипломатским представништвима САД у Русији утицати на дуже чекање издавања виза.

Говорећи о односима са Москвом, амерички потпредседник Мајкл Пенс је казао да ће Вашингтон нормализовати однос са Русијом, ако она промени однос према Украјини и престане да подржава Иран и Северну Кореју.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;