Румунски министар спољних послова Теодор Мелескану изјавио је да је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин «намерно» покушао да уђе у румунски ваздушни простор иако је знао да се налази на листи званичника којима је забрањен улазак у ЕУ.

«По мом мишљењу, то је био намеран чин с циљем да доведе до проблема између Румуније и Русије», рекао је Мелескану румунској телевизији, преноси АП.

Рогозин је у петак одустао од путовања у Молдавију након што је његовом авиону било забрањено да уђе у ваздушни простор Румуније и Мађарске, наводи америчка агенција, уз напомену да је Рогозин један од највиших руских званичника којима су 2014. забрањене визе за ЕУ после руског припајања Крима.

Румунија 28. јула није дозволила да њен ваздушни простор пресече авион авио-компаније С7 који је летео из Москве у Кишињев, а међу 165 путника у авиону налазила се и руска делегација на челу са Рогозином, која је летела за Придњестровље.

Авион је био принуђен да се окрене на румунској граници и затим слети у Минск, а као разлог за одбијање, Букурешт је навео присуство «санкционисаних особа» у авиону.

Москва је оценила ове акције као «груб антируски гест» а руско Министарство спољних послова Русије уложило је протест румунском амбасадору и затражило објашњење.

Истовремено, Рогозин је запретио онима који стоје иза забране прелета авиона, «примереним и циљаним» санкцијама.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;