Руски војни експерт Иван Коновалов каже да су војници Јемена најбољи борци на Блиском Истоку и да снаге Саудијске Арабије не могу да их победе.

Коновалов је рекао да војска Јемена има дугу традицију употребе балистичких пројектила и да им то даје снагу да узврате ударе снагама Краљевине Саудијске Арабије. Њихово искуство и стручност довели су до унапређења ракетних капаитета земље упркос мукотрпном рату, објасно је он.

Коновалов је рекао да су трупе тзв. саудијске коалиције у јеменском «ћорсокаку».

— Саудијска Арабија увиђа да никад неће поразити Хуте. Они су набољи борци на Блиском Истоку. Јемен је пренео рат и на саудијску територију. Њихова снага није само у балистичким ракетама, они су успели да покрену герилско ратовање у јеменским провинцијама Џизан, Нарџан и Асир које је Саудијска Арабија анектирала 1934. године. Становништво ових провинција чине Јеменци — објаснио је руски експерт.

Други руски аналитичар, Сергеј Серипров, каже да употреба балистичких ракета није кључна у немогућности Саудијске Арабије да покори Јемен, већ да је важан фактор и карактер народа Јемена који је «поносан, праведан и неустрашив».

Подршка Саудијаца нелегитимним властима у Јемену могу довести да се ватра која је запаљена у овој земљи пренесе и на Саудијску Арабију.

— Рат у Јемену угрожава Саудијску Арабију више него икад. Након пада цена нафте и повећања трошкова саудијске кампање, Јемен постаје озбиљна стратешка војна сила у региону. Ако се настави овакво стање на фронтовима можемо очекивати наставак тзв. арапског пролећа, али овог пута у земљама Голфског залива — рекао је Серипров.

ПРАВДА

Тагови: ; ; ;