Кинески председник Си Ђинпинг поручио је у говору поводом обележавања 90. годишњице оснивања Народне ослободилачке војске, да Кина никада неће дозволити да изгуби «ни комад» своје територије.

Си је ту поруку упутио у тренутку када Кина има више територијалних спорова са својим суседима, примећује АП.

«Кинески народ чува мир и апсолутно не учествујемо у инвазији и експанзији. Међутим, имамо довољно самопоуздања да савладамо сваки облик инвазије», рекао је Си владиним званичницима и садашњим и бившим припадницима војске, у говору који је трајао скоро сат времена.

Председник Кине истакао је, уз аплауз, да његова земља неће дозволити да «било која особа, организација, политичка партија — у било ком тренутку и у било ком облику — одвоје било који део кинеске територије од Кине».

«Нико не би требало да очекује од нас да прогутамо горку штету по наш суверенитет, безбедност и развојне интересе», нагласио је кинески председник, не прецизирајући на који тачно сукоб или спор мисли.

Кина је у вишенедељном пограничном спору са индијским снагама у близини границе две земље високо у Хималајима.

У спору је и са Јапаном због острва у Источном кинеском мору, као и са још пет земаља због полагања права на територију у стратешки значајном Јужном кинеском мору.

Си је у говору истакао изузетно високу лојалност кинеске војске владајућој Комунистичкој партији и њену кључну улогу као чувара режима кроз кризе.

Јуче је, поводом годишњице оснивања војске, одржана парада на ободу пустиње Гоби током које је Си поручио да је војска «снага и сигурност» кинеског суверенитета и националних интереса.

Кинеска Народна ослободилачка вјска је кључна подршка владајућој Комунистичкој партији од 1927. године и највећа је стална војска у свету, са 2,3 милиона припадника, наводи АП.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;