Амерички државни секретар Рекс Тилерсон поручио је да Сједињене Америчке Државе не покушавају да свргну севернокорејски режим Ким Џонг-Уна, али је упозорио да Пјонгјанг мора да обустави свој нуклеарни ракетни програм.

 

Он је новинарима рекао да је Вашингтон спреман да разговара са Пјонгјангом ако његови лидери прихвате да морају да се разоружају.

«Не мислимо да је продуктиван дијалог такав да Севернокорејци седну за сто претпостављајући да ће моћи да задрже своје нуклеарно оружје», рекао је Тилерсон.

Он је, међутим, нагласио да Пјонгјангу не треба нуклеарни арсенал да би се одрбранио од америчког напада, преноси АФП.

«Ми не видимо промену режима. Ми не тражимо пад режима. Ми не тражимо убрзано уједињење полуострва», нагласио је Тилерсон.

САД, како је додао, не траже изговор да пошаљу војску северно од 38 паралеле и у то покушавају да увере Северну Кореју.

«Ми нисмо ваш непријатељ. Ми нисмо ваша претња, али ви представљате неприхватљиву претњу за нас и ми морамо да одговоримо», поручио је Тилерсон Пјонгјангу.

Иако је председник Доналд Трамп за викенд оштро критиковао Кину да не чини довољно да обузда нуклеарне амбиције Северне Кореје, Тилерсон је сада рекао да САД не криве Кинезе за актуелну ситуацију.

«Само Севернокорејци су криви за ову ситуацију, али ми верујемо да Кина има посебан и јединствен однос и да због значајне економске активности може да утиче на севернокорејски режим као што нико други не може», рекао је он.

Тагови: ;