Антисаботажна граница постављена је дуж обале руске морнаричке службе за одржавање и подршку у сиријском граду Тартусу, рекао је војно-дипломатски извор за Спутњик.

„Данас је у руској поморској бази у сиријском Тартусу изграђена потпуна гранична антисаботажна одбрана… У земљи се води грађански рат, и не би требало примењивати привремено решење ни за безбедност војне базе ни за војно окружење“, рекао је извор.

Шеф главне оперативне дирекције руског генералштаба генерал-пуковник Сергеј Рудској је 26. априла рекао да руска ваздухопловна база Хмејмим, заједно са поморском базом у Тартусу, представља средство за одвраћање од тероризма у Сирији и суседним земљама.

Председавајући Одбора за одбрану Државне думе Русије Владимир Шаманов изјавио је 18. маја да су мере за модернизацију у руској поморској бази покренуте и да ће за њихову пуну имплементацију бити потребно пет до седам година.

Тартус је од 1970-их година био пункт за снабдевање совјетске, а потом и руске морнарице на Средоземном мору.

Русија и Сирија су 18. јануара потписале споразум о експанзији и модернизацији поморског објекта у Тартусу. Споразум важи 49 година и аутоматски се продужава сваких 25 година, осим уколико једна од две државе не одлучи да се повуче.

 

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ;