Некадашњи припадник паравојне формације из Сарајева шеф безбедности једнe од институција. Галијашевић: Шошића штите СДА и наслеђе Изетбеговића. Осумњичен за злочине

На дужности руководиоца Одељења за безбедност у Централној банци БиХ именован је припадник злогласне муслиманске ратне јединице за ликвидације «Шеве» Драган Шошић, осумњичен за тероризам и политичка убиства, потврдио је «Новостима» Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

— Према сведочењима бившег агента муслиманске тајне службе АИД Едина Гараплије, он је добио и признање и сазнања да је управо Шошић ликвидирао Адмиру Исмић и Бошка Бркића, познате као сарајевски пар Ромео и Јулија, али да је убиство приписано Србима — каже Галијашевић.

Он даље додаје да је Шошић био члан «Шева» и да зна много о ликвидацијама ове злочиначке групе по Сарајеву за време и после рата.

— Иза Шошића стоји сена Алије Изетбеговића и садашња СДА, који га штите. Занимљиво је да човек попут Шошића који се спомиње у многим сведочењима о злочинима и убиствима «Шева» како Срба тако и Бошњака по Сарајеву добије функцију да чува Центрралну банку БиХ — истиче Галијашевић.

Иначе Срна је пренела да су запослени у Централној банци у Сарајеву и филијалама у Мостару, Бањалуци и Палама, њих 32, добили су решење о унапређењу, од којих је једно Шошићево.

— Након многих аргументованих сведочења о злочинима које је починио у рату и након њега, некадашњи челници банке «склонили» су Шошића са места шефа сигурности док се «прашина не слегне», али од данас поново обавља ту функцију», пренела је Срна

.

Иначе, током протеклог рата Шошић је био припадник Министарства унутрашњих послова Републике БиХ и злогласне јединице за ликвидације «Шеве» који је у свом службеном извештају детаљно описао како је снајпером убио Српкињу у српском насељу Враца у Сарајеву.

Шошић се у свом службеном извештају, који је почетком ове године објављен у медијима, хвалио да је убио жену која је прала судове пред школом на Врацама, насељу које је током рата било под контролом Војске РС. Ово је трећи случај да се Шошић директно доводи у везу са најгнусијим убиствима.

— Био сам на осматрању са Машинског факултета. Имао сам два пуцања. Од тога један успешан, када сам погодио жену испред школе МУП на Врацама, која је прала шерпе и била мени окренута леђима» — наводи се, између осталог, у његовом извештају.

Шошић је на листи осумњичених за покушај убиства генерала Сефера Халиловића приликом којег су убијени његова жена и њен брат.

Семир Халиловић, син Сефера Халиловића, на чију је породицу извршен атентат 1993, годинама покушава да дође до правде и докаже да је међу убицама и Шошић који је, како тврди, учествовао у најмање четири убиства.

До данас ниједан орган правосуђа у БиХ никада није ухапсио или оптужио Шошића и поред неколико изјава које га директно повезују са најсвирепијим убиствима.

НЕМА ОДГОВОРА

Иако СУ «Новости» упутиле званичан допис Централној банци са питањима које се односе на именовање Драгана Шошића на дужности руководиоца Одељења за безбедност у Централној банци БиХ, одговор из Централне банке БиХ није стигао!

ДЕСЕТИНЕ ЛИКВИДАЦИЈА

Како каже Галијашевић, на самом почетку рата у БиХ, тадашњи министар унутрашњих послова РБиХ Алија Делимустафић формирао је злогласни одред смрти «Шеве» по налогу Алије Изетбеговића.

— «Шеве су имале задатак да ликвидирају неподобне и да изазови рат и продубе мржњу у Сарајеву међу народима. Према разним извештајима «Шеве» су ликвидирале на десетине цивила по Сарајеву, а занимљиво је да нико од њих није одговарао за убиства, каже Галијашевић.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;