САД, Британија, Француска и Немачка упозориле су данас Уједињене нације да је Иран предузео «претећи и провокативан корак» тестирањем ракете способне да лансира сателит у орбиту и затражиле од шефа те организације да провере те наводе.

У извештају достављеном Одбору надлежном за санкције Ирану при Савету безбедности УН и генералном секретару УН Антонију Гутерешу, четири државе описале су лансирање те ракете 27. јула као «недоследност са резолуцијом Савета безбедности УН из 2015. године», преноси Ројтерс.

«Технологије неопходне за концепцију, израду и лансирање возила за лансирање из свемира су блиско повезане са балистичким ракетама, посебно онима из Интерконтиненталних балистичких ракета. Њихово лансирање представља претњу и провокацију од стране Ирана», пише у извештају четири државе у које је Ројтерс имао увид.

Те четири државе затражиле су од Гутереша да Савет безбедности «у потпуности и темељно извештава о активностима иранског балистичког ракетног програма и свемирском лансирању».

Гутереш на сваких шест месеци мора да подноси извештај Савету безбедности о имплементацији преосталих санкција и ограничења.

Извештај је, у име четири државе, поднела америчка амбасадорка при УН Ники Хејли.

Ирански министар спољних послова Џавад Зариф демантовао је да Техеран има ракете дизајниране да носе нуклеарне главе.

Тагови: ; ; ;