Фејсбук је изненада прекинуо експеримент који је укључивао две вештачке интелигенције које су међусобно размењивале податке. Наиме, вештачке интелигенције почеле су да комуницирају језиком који су само оне разумеле, а особље које их је надзирало није схватало њихове измене у енглеском језику.

Бизарна комуникација догодила се кад су у Фејсбуку ботовима за комуникацију поставили задатак да међусобно размене предмете који су имали одређену вредност, попут шешира, куглица и књига. Ботови су ускоро почели да комуницирају на свом језику насталом на темељу промена енглеског језика, пише „Индипендент“.

Сам разговор се није чинио корисним, али чини се да је имао нека правила. Начин на који су ботови наглашавали своја имена чинио се као део разговора, а не као квар, док су неки делови њихове комуникације на том необичном језику успешно завршени. Могуће је да су осмислили своје кратице како би ефикасније комуницирали.

Језикословац Марк Либерман тврди да је мало вероватно да је језик ботова претеча новог облика људског говора.

Стварање чудовишта

„Прво, ово је у целости утемељено на тексту, док су људски језици у основи изговорени или гестикулирани, а текст је уметни слој“, написао је он на блогу.

Разговори ботова били су слични људским, претварали су се да су заинтересовани за одређени предмет како би се касније правили да су се стварно жртвовали кад су га се одрекли, пише Одељење за истраживање вештачке интелигенције Фејсбука.

Како пише „Гизмодо“, написи о „стварању чудовишта која ће покорити свет“ су претерани. Наиме, кад су подстакли ботове да разговарају, схватили су да су направили грешку што их нису усмерили да међусобно комуницирају према разумљивим правилима енглеског језика.

У покушају да уче један од другог, роботи су почели да размењују неразумљиве фазе, а иако је то можда изгледало језиво, то није био почетак краја света или нешто слично што вришти из наслова широм света, пише „Фаст ко“.

То није први пут да је вештачка интелигенција развила свој језик, догодило се то и у „Гуглу“, који није прекинуо експеримент, већ јој је допустио да настави да развија свој језик.

СПУТНИК

Тагови: ; ;