У конгресу и команди оружаних снага САД верују, да је пријем странаца у војску — лак пут инфилтрације шпијуна обавештајних служби других држава, саопштава телеканал

Програм регрутовања и обуке страних држављана у америчке војне снаге је препун «потенцијалних опасности по националну безбедност» САД-а. Како је у уторак саопштио телеканал Fox News, до тог закључка је дошла генерална инспекција Пентагона по резултатима провере ефективности тог програма (под називом Military Accessions Vital to the National Interest или MAVNI).

По наводима телеканала, сам MAVNI још није суспендован, али је истовремено министарство одбране САД привремено обуставило регрутовање странаца у оружане снаге САД.

Званично се не наводе закључци војних инспектора. Истовремено, по наводима извора телеканала, програм се развијао у условима занемаривања војне дисциплине, што је повукло за собом такве проблеме, као самовољне одлуке и дезертерство регрута. У Конгресу и у команди оружаних снага сматрају, да MAVNI представља лак пут инфилтрације шпијуна обавештајних служби других земаља.

За време председника Џорџа Буша — млађег, команда оружаних снага САД почело је активније да регрутује искусне лекаре и људе који говоре више језика из редова миграната и чак нелегалних миграната. За службу им је била обећана бржа процедура добијања боравишне дозволе и држављанства САД. Ову прилику је искористило око 10 хиљада људи, од којих је већина ступила у редове копнене војске.

Администрација новог председника Доналда Трампа за сада још није донела одлуку по овом питању. Трамп је обећао помоћ новим регрутима из ове категорије, али коначно решење је дужан да донесе министар правде, генерални тужилац САД Џеф Цешнс, који заузима строжију позицију него председник државе. За администрацију, актуелније је питање спровођења уредбе у области пооштрења питања имиграције.

Тагови: ; ; ; ; ;