Нишки аеродром добиће данас скенер у вредности од 400.000 евра од Аеродрома «Никола Тесла», каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктура Зорана Михајловић и додаје да ће у тај аеродром у наредне две, три године бити уложено око шест милиона евра.

Она каже да ће нишки аеродром бити резерва аеродрому »Никола Тесла» у Београду, али да је неопходно да се уради торањ.

«Посебно смо поносни на број путника. Ове године аеродром у Нишу је имао 150.000 путника, прошле око 120 000. Данас имамо 11 линија које полазе са тог аеродорома», рекла је Михајловић.

Наглашава да је само пре три године тај еродром имао 1.220 путника, а да је данас на 150.000 путника.

«То јесте најбржи раст малог аеродрома. То је заједничка акција и града Ниша и Владе Србије. Безбедност и ефикарност нам је најважнија», појаснила је она.

Позитивни резултати бележе се, како каже, не само у ваздушном већ и у друмском саобраћају јер се приводе крају радови на Коридору 10.

Прошле године, појашњава , Коридором је прошло 32 милиона аутомобила, а ове године близу 47 милиона аутомобила, јер је сада најбрже путовати кроз Србију.

Источни крак Коридора 10 биће завршен почетком наредне године, постоји проблем код тунела, а министарка додаје да на најзахтевнијој деоници — Грделичкој клисури почиње асфалтирање пута.

На Коридору 10 почело је постављање електричних пуњача, појаснила је она, уведен је бесплатан интернет на стајалиштима.

Што се тиче Коридора 11 ка Црној Гори, министарка каже да ће ове године бити завршено 102 километра пута од Обреновца до Прељине, прошле године је завршена деопница Љуг- Прелцјина.

«У новембру очекујемо потписивање комерцијалног уговора, радимо на томе да буде и уговор о финансирању за деоницу Прељине- Пожеге, која је врло важна деоница», нагласила је она.

Осврнула се и на уговор о транспортној заједници који је потписан на самиту лидера Западног Балкана у Трсту наводећи да је реч о уговору у оквиру којег западнобалканске земље, иначе различитог степена развоја у тој области, треба да усагласе саобраћајне политике како би брже ускладиле своје политике са ЕУ.

Како ја нагласила, за Србију то значајно јер је Србија централна земља Европе, али пре свега западног Балкана додајући да од Србије и њене стабилности и инфраструктурне повезаности, зависи развој целог региона.

 

Танјуг

Тагови: ;