Влада Црне Горе јуче је поново понизила државну заставу, дајући јој, уместо законом прописаног почасног места, место иза заставе НАТО-а и САД-а.

Наиме, приликом јучерашњег дочека америчког потпредседника Мајка Пенса, испред Владе Црне Горе истакнуте су редом слева заставе САД, НАТО и Црне Горе, што је у супротности са Законом о државним симболима

„Када се истиче са једном или са више застава других држава или међународних организација у Црној Гори, Застава  заузима почасно место. Почасним местом Заставе сматра се место у центру круга, темену полукруга застава, прво место у врсти, колони или групи застава, средишње место између застава и лиево место, гледано спреда, од заставе друге државе или међународне организације“, стоји у Закону о државним симболима, у Члану 18.

Међутим, застава Црне Горе, уместо да се нађе на почасном месту, у средини или са леве стране, гледано спреда, нашла се на крају колоне.

Подсетимо да је приликом церемоније насилног увлачења Црне Горе у НАТО, одржаној у Бриселу, избио скандал када је уместо праве, истакнута лажна застава Црне Горе.

Представници власти, који оптужују Србе у Црној Гори за непоштовање државних симбола, сами су салутирали лажним симболима изражавајући тиме непоштовање према сопственој држави.

Подизањем ове заставе прекршен је и Устав и закони државе. Иако је ова „омашка“ непоштовања државних симбола кажњива до 10.000 евра, нико од званичника није одговарао.

Одредбама Закона о државним симболима није предвиђена казна за кршење наведеног Члана 18, па црногорски званичници неће кривично одговарати ни у новом случају непоштовања државних симбола.

Симболика у датим случајевима неизоставно се намеће – која је то земља „Црна Гора“ ушла у НАТО пакт и која то, на покраденом референдуму заснована држава, узмиче испред туђих застава?

ИНС4

Тагови: ; ;