Амерички потпредседник Мајк Пенс рекао је у Подгорици да је будућност земаља Западног Балкана на Западу.

Пенс је поручио да су сви савезници НАТО подједнако значајни, те да у Алијанси сматрају да нема малих савезника.

Пенс је, након разговора с црногорским премијером Душком Марковићем, на конференцији за новинаре у Вили Горица рекао да је велика част бити данас у Црној Гори, и заједнички прославити успех те земље у приступању НАТО савезу.

Други човек САД је рекао и да је црногорски пријем у НАТО «историјски успех само десет година након ваше независности».

«И ми вам честитамо на том великом успеху. У НАТО-у постоје мале и велике земље, али ми сматрамо да немамо мале савезнике. Сви наши савезници су подједнако значајни, и ценимо ваш допринос НАТО-у», рекао је Пенс и поручио да је будућност Западног Балкана на Западу.

Премијер Марковић, у обраћању јавности након разговора с Пенсом, рекао је да је «данашњи дан потврда да се напоран и посвећен рад исплате», те да је Црна Гора примјер за то.

Он је рекао да данашњи дан представља и потврду да снови постају стварност.

«Нашу судбину смо везали за вредности које промовише и брани НАТО савез. Данашњи дан је потврда да у међународној заједници не постоје велики и мали, једино кад је реч о величини и бројности неке земље, али не кад је реч о припадности идеалима», рекао је Марковић, захваљујући се Пенсом што је то потврдио својим доласком у Црну Гору.

Марковић је уверен да ће «наши разговори додатно оснажити одлучност да обогатимо нашу сарадњу, пре свега на економском плану».

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;