Из Беле куће стижу контрадикторне изјаве када је реч о увођењу додатних антируских санкција, али Кремљ још увек није упознат са личним ставом америчког председника Доналда Трампа, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Важно је шта о томе мисли сам председник САД, како оцењује тренутну ситуацију и перспективе билатералних односа. Још увек нисмо чули његов став о том питању. Упоредо, морам да кажем да је приметна одређена доза контрадикторности, када је реч о изјавама о санкцијама“, рекао је Песков.

Подсетимо, званична портпаролка Беле куће Сара Сандерс изјавила је да Трамп још увек није потписао закон о увођењу додатних санкција Русији, али да ће то учинити ускоро.

Истовремено, државни секретар Рекс Тилерсон рекао је да ни он ни председник Трамп нису одушевљени том одлуком Конгреса, али да поштују вољу грађана.

Руски добровољци у Сирији нису одговорност Министарства одбране

Министарство одбране Русије представља једини извор званичних информација о руским губицима у Сирији, никакви други извори попут медија нису релевантни, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков поводом чланка Ројтерса да је у Сирији од почетка године погинуло 40 руских држављана.

„Подаци о погинулим руским држављанима у Сирији долазе искључиво из Министарства одбране, једино ти подаци могу бити званични“, рекао је Песков.

Упитан да прокоментарише наводе Ројтерса да се у Сирији налази одређен број руских добровољаца, Песков је рекао да тај податак нема никакве везе са Министарством одбране, будући да се они у Сирији налазе по сопственој жељи.

„Ако чак и има појединих руских држављана у Сирији у виду добровољаца, они немају никакве везе са Министарством одбране, детаљније информације о томе неопходно је тражити од Ројтерса, односно од њихових извора“, додао је портпарол Кремља.

Британска агенција „Ројтерс“ објавила је чланак у ком се наводи да је од почетка година погинуло 40 руских држављана, међу којима су војници, али и добровољци.

Са друге стране, према званичним подацима руског Министарства одбране, од почетка године у Сирији је погинуло 10 војника.

СПУТНИК

Тагови: ; ; ; ; ;