Авион компаније «Ер Франс» је био на мање од 10 минута лета од места где је пала севернокорејска балистичка ракета прошле недеље, јавила је америчка ТВ мрежа «Еј-Би-Си».

Авион типа «боинг 777» француске компаније је летео из Токија за Париз са 323 путника и чланова посаде када је улетео у зону изнад Јапанског мора, где је пала севернокорејска ракета.

Компанија «Ер Франс» је саопштила да ракета није ни на који начин угрозила лет 293, али је Пентагон изразио забринутост због могуће опасности за комерцијалне летове на том подручју.

Портпарол Пентагона капетан Џеф Дејвис је изјавио да је ракета летела кроз ваздушни простор који користе комерцијални летови.

Дејвис је раније изјавио да Северна Кореја за своје ракетне пробе користи део мора унутар јапанске економске зоне кроз коју плове рибарски бродови, додајући да не постоји никаква координација Северне Кореје са другим земљама.

Северна Кореја никада не најављује пробе својих балистичких ракета како то раде друге земље.

Најновија проба интерконтиненталне балистичке ракете је изведена са лансирне рампе на северу земље, а ракета је летела 621 миљу и пала је око 88 наутичких миља од јапанског острва Хокаидо.

Пентагон је саопштио да је то најдужи лет једне севернокорејске балистичке ракете икада, додајући да је ракета летела 2.300 миља изнад земље.

Војни стручњаци на које се позива мрежа Еј-Би-Си тврде да би та ракета промењеном путањом могла да долети до Вашингтона и Њујорка.

ФОНЕТ

Тагови: ; ;