У селу Јелашци у Вишеграду данас је служен парастос и положено цвеће код спомен-обележја поводом 25 година од злочина муслиманских снага над једанаесторо српских цивила из овог села у протеклом рату, међу којима и двоје деце.

Председник Председништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да су бол и туга велики, посебно због тога што ни након 25 година нико није осуђен за овај злочин, иако се зна ко су починиоци.

«Поручујемо институцијама Републике Српске да дају што већи допринос да би починиоци били осуђени. Срби су убијани на многим местима, а не води се никакав поступак», навео је Васић.

Радиша Шимшић чији је отац страдао каже да је био присутан када се догодио овај злочин над децом и старима који нису били наоружани и нису могли да се одбране.

«После толико година нико није одговарао», наводи Шимшић.

Мештанин села Бране Шимшић рекао је да је ово село уништено пре 25 година када су муслиманске снаге убиле невине цивиле.

«Судство и тужилаштво процесуирају само Србе, док за овај тежак злочин, у којем су убијени деца и старци, нико није одговарао. Многобројни сведоци су умрли», навео је Шимшић.

Он је захвалио општини Вишеград и Борачкој организацији, која је подигла споменик жртвама.

Цвеће на спомен-обележје положиле су делегације Борачке организације Вишеград и општине Вишеград.

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1992. године упале у село Јелашци код Вишеграда и на зверски начин убиле српске цивиле.

На кућном прагу тада су убијени Тривун Јелачић, његова жена Сава, снаха Мира и њена деца — осмогодишњи Видоје и десетогодишња Мира.

Од муслиманског метка страдали су Славка и Драган Шушњар, који су убијени у дворишту куће и на сеоском путу.

У кући, док су припремали кафу, убијени су Миле Савић, његова супруга Петка и брат Радомир, који је тада дошао из Обреновца да помогне брату у купљењу сијена.

 

 

РТРС

Тагови: ;