Професор Московског државног института за међународне односе (МГИМО) и доктор економских наука Валентин Катасонов убеђен је да уколико неко има право да постави питање немачке одштете то је свакако Русија која је највише страдала за време Другог светског рата.

 

«Пре неколико година написао сам књигу «Русија у свету одштета» о овој проблематици. У ствари Пољска се у овој причи налази на десетом ако не и стотом месту. Највећи део људских и материјалних губитака био је положен на олтар победе СССР-а»- рекао је Катасонов.

 

Још током Јалтске конференције 1945. године било је постављено питање одштете према Немачкој и осталим земљама фашистичког блока. Тадашњи председник САД Френклин Рузвелт сложио се са Стаљином да уколико се Немачкој намеће одштета то минимум половина суме треба да иде СССР-у.

Због тога, иако се покреће ова тема не треба да се креће од Пољске. Пољска је само један повод за покретање овог озбиљног глобалног питања које се тиче обавеза Немачке према СССР-у и Руској Федерацији као његовој правној наследници.

Коначно су престали да исплаћују одштету 1954-55. године. Прво је Савезна Република Немачка прекинула исплату одштете. СССР, као победник Другог светског рата је био против њеног стварања. Запад је једнострано донео одлуку о подели Немачке на два дела. Стаљин је био против тога.

 

Ја сам урадио сопствене прорачуне на основу извештаја западних и совјетских економиста.Могу да кажем да је Немачка испунила 5-6% својих обавеза у вези одштете. Пре неколико година посланик Думе Михаил Дегтјарев покренуо је ово питање. Он је успео да створи радну групу за питање одштете.Уље на ватру долили су и Грци са тврдњом да су их нацисти опљачкали и да су злато изнели из земље.Ово питање поставио је и Манолис Глезос који је 1941. године скинуо фашистичку заставу са Акропоља.Иако су у односу на СССР захтеви Грчке или Пољске у неупоредиво мањем обиму.

 

Међутим наша власт из неког разлога ништа није постигла. Своју негативну улогу у томе одиграо је Михаил Горбачов. Када се догађало уједињење Немачке питања одштете нико није постављао. У документима их нема.

 

Ја сам покушавао неколико година да скренем пажњу на ово питање али безуспешно. Стално се помињу нека отписивања дугова ради нових задуживања. А то што Немачка нама дугује стотине хиљада долара нико и не помиње.

 

Валентин Катасонов

 

Тагови: ; ; ; ;