Америчка невладина организација „Алијанса за заштиту демократије“, која се делом финансира из Немачког маршаловог фонда у САД, покренула је нови интернет портал са циљем да прати „руску пропаганду“, између осталог вести које пласирају руски медији, међу којима су телевизија РТ и агенција Спутњик.

Наиме, помоћу платформе под називом „Хамилтон 68“ у реалном времену пратиће се садржај преко 600 налога на друштвеној мрежи Твитер како би се контролисало ширење такозване руске пропаганде. Под будним оком запослених у америчкој НВО, између осталог, биће налози медијских кућа РТ и Спутњик, али и Министарства иностраних послова Русије.

Нови портал ће бити подељен у две секције — у једној ће бити приказиван садржај налога на Твитеру медија, који су, како је оцењено, под контролом руске власти, док ће друга пратити садржај који стварају „ботови“ и „тролови“.

Наиме, реч је о кампањама ширења руског утицаја, а узимаће се у обзир садржај који се тиче и „реалних, али и лажних вести“.

У последње време тема информационе борбе проти руских медија је све распрострањенија на Западу, а не треба заборавити ни да је Европски парламент прошлог новембра усвојио резолуцију у којој се руске медијске куће Спутњик и РТ оцењују као главне претње.

Спутњик

 

Тагови: ; ;