Европска комисија тренутно разматра ситуацију насталу подизањем хрватских такса на увоз воћа и поврћа из трећих земаља, укључујући и Србију, и најављује да ће о томе у понедељка нешто више знати, речено је Танјугу у Бриселу.

На питање какав је став ЕУ поводом једностраног повећања фитосанитарних такса на увоз воћа и поврћа у Хрватску, из Брисела позивају «све стране да се придржавају преузетих обавеза».

«ЕУ подржава развој трговине и економску интеграцију. У контакту смо са властима свих земља укључених у овај случај и тренутно процењујемо ситуацију», поручио је портпарол Европске комисије у изјави за Танјуг.

Извори Танјуга у Европској комисији наводе да су контакти експерата из ЕУ и региона надлежних за трговину, али и за примену Споразума о стабилизацији и придруживању «већ у току» и да се у понедељак очекује заједничка конференција на којој би требало да дође до разјашњења ситуације.

У Бриселу наглашавају да очекују да чују «званичан став» Загреба поводом новонастале ситуације са увозом воћа и поврћа из тзв. «трећих земаља», међу којима је и Србија.

Одлуком Хрватске таксе за фитосанитарни надзор воћа и поврћа из увоза су подигнуте за 22 пута у односу на досадашње, што је изазвало револт у земљама у окружењу.

Влада Србије је тим поводом упутила и званично писмо Европској комисији тражећи објашњење таквог поступка земље чланице ЕУ и потписнице Споразума о стабилизацији и придруживању.

Тагови: ;