Интервју Оксане Сазонове, уреднице Њуз фронт — Србија, са Боривојем Рашуом, српским песником, политичарем и политикологом који је био министар спољних послова и министар за информисање у Влади Републике Српске Kрајине о ратовима на територији бивше Југославије, етничком чишћењу Срба у Хрватској у тзв. операцији «Олуја», улози НАТО-а у распаду Југославије, «Олуји» и његовој улози у кризи у Украјини и рату на територији Донбаса.

«Олуја, како су Хрвати назвали своју агресију на РСК је један од оних историјских момената у историји сећања српског народа који ће остати запамћеи по великом страдању Срба и великом злочину који су Хрвати направили тих дана пре 20 година. Ако бих у једој реченици покушао да оценим тај злочин према Српском народу у РСК, а ниједна чињеница, податак, догађај нису указали на другачије виђење ствари, да РСК и српски народ нису поражени у том рату од Хрватске — ми смо поражени од НАТО-а, САД које су стајале иза тог пројекта јер нисам убеђен да би Хватска могла нанети пораз РСК без обзира на своју надмоћ, јер није могла то урадити у претходне четири године постојања РСК па врујем да не би могла то урадити ни тада. Колона Срба из Крајине која је се протегла на више од 200 километара, више од 200 000 људи, је заправо једна библијска трагедија, она је указивала на сву силину зла света у том тренутку који се окомио на један народ, српски народ, који није тражио ништа друго осим да буде слободан и свој на своме, што није ни на који начин ометало дуги, хрватски народ, да има исто то право.»

«Разлог за формирање РСК је био пре свега да се распадала заједничка држава Југославија. Хрватска је истакла своје сепаратистичке циљеве у односу на ту државу, а онда смо ми, као део народа који је живео на тој територији, истакли своје право на самоопредељење у односу на тако замишљену комунистички устројену државу Хрватску у тим гранцама.»

«Ја се надам да, као што они који врше агресије на поједине народе и делове територија, као што је био случај са РСК од стране Хрватске потпомогнуте НАТО-ом, а исто тако и Украјина врши агресију и оспорава права свог народа у источној Украјини, у Донбасу, да бисмо ми исто као ти који врше агресије и договарају се, морали да извлачимо поруке из тих искуства, да се исто то не деси Русима и да ће Руси да се одбране од тог нацистичког атака. Елементи нацизма који су постојали у «Олуји» и данас су препознатљиви и у украјинским настојањима. То је коалиција нацистичке идеологије која је усмерена на обесправљивање народа да дође до свог права и оствари своје слободе, при чему ни Руси у Донбасу ни Срби у РСК нису угрожавали права оног другог народа.»

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;