Интервју Оксане Сазонове, уреднице Њур фронт Србија, са Бошком Козарским, оснивачем Српско-руског образовног центра о такозавној хрватској операцији «Олуја».

 

«Олуја је највеће етничко чишћење Срба још од доба Друга светског рата на тлу Европе. У савезништву са НАТО снагама чак и са деловима такозване Армије Бих, хрватске снаге су тог августа 1995 кренуле у акцију коначног обрачуна и решавања српског питања на том тлу. Почишћена је комплетна Крајина и негде око 220 хиљада људи је кренуло да спашава своје животе и да бежи ка територији данашње Србије. «Олуја» није остала чак ни само на територији Хрватске коју данас знамо, већ се одвијала и на територији данашње Републике Српске. Тако да превазилази чак и нека могућа оправдања која износи друга страна у последње време, али оно што јесте и званчан став државе Србије је, а и истина, да је «Олуја» погром и злочин за који до дан данас нико није одговарао.»

«Утицај НАТО-а је преовладао у свим операцијама у ратовима деведесетих. Знамо и за бомбардовање јединиа РС… Апсолутно је страни утицај одиграо ту свој посао.»

«Пројекат којим се преумљује читав један народ и даје дуги пут који је сушта сутпротност онога што су они били до тада — Украјина је чист пример, да кажем копија, јер није случајно што се они пореде са Хрватском и што алате преузимају сада… што историјски, не верујем да ће бити забележено као успешан пројекат.»

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;