«Постављањем на објектима Егис ашора (Aegis Ashore) универзалних лансирних система Мк-41 који могу да лансирају ракете средњег домета, Сједињене Државе озбиљно угрожавају споразум о ракетама средњег домета» — рекао је стални руски представник при НАТО Александр Грушко.

Проблем је у томе што су амерички системи противракетне одбране постављени на броду лансера Мк-41, који се дуги низ година користи у америчкој морнарици за покретање крстарећих ракета Томахавк, — каже пуковник у пензији, члан Стручног савета руске војно-индустријске комисије, Викор Мураховски. — По Споразума о РСД потписаног од стране Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава 1988. године, земље су се обавезале да не произведе, тестирају или распоређују копнене ракете попут ракета Томахавк. Њихова употреба је ограничена на ваздушну и морску. Али, се заправо, ракете средњег домета, који се користе у флоти, ничим — осим платформом — не разликује од ракета које се распоређују на земље. Стога, размештање америчких лансера за Томахавк у Европи, заиста, представља претњу за Руске Федерације.

У овом облику објекат Егис ашора у Румунији је опремљен и противракентим СМ-3, 1Б модификација. Они нису физички и технички у стању да пресретну наше балистичке ракете, које се налазе на европском делу Русије.

Тагови: ; ; ;