Раније је објављено да амерички Конгрес припрема нови закон због кога би Вашингтон изашао из договора о ракетама средњег и малог домета (РСМД)

Шеф сектора за спољну и унутрашњу политику Викторија Журављева у интервјуу за лист «Привреда данас», истакла је да то није званична информација, тако да је веома тешко говорити о томе шта је истинина а шта фикцја у тој причи.

«Међутим, у тренутним условима могу се очекивати да конгрес САД покушава све како би дошло до јођ већег погоршања односа са Русијом. У том смислу наши билатерални споразуми о сигурности постају одлична прилика да се у Вашингтону слично реализује»- каже Журављева.

То је, пре свега, уговор о РСМД, као и могућност усвајања новог пакета споразума о нуклеарном обуздавању, договор између Русије и Сједињених Америчких Држава који је данас је у застоју.

«У садашњој ситуацији, која се развила у односима између Москве и Вашингтона, су у заправо стопирани сви преговори о сектору одбране. У том контексту, свака таква вест је, наравно, веома негативна»- закључује Журављева.

Према њеним речима, главни проблем је у томе што се не зна како ће се сви ови проблеми решавати и да ли ће Русија моћи да нађе компромис са Сједињеним Америчким Државама.

«Друга ствар је да је ситуација данас је таква да САД може постепено почети да налази свој пут из овог ракетног споразума» — сумира Журављева.

Ово је веома важно јер овом одлуком САД могу пореметити стратешки баланс у свету, изазивајући ескалацију, не само у билатералним односима између Москве и Вашингтона, већ у глобалној политици. Мало је вероватно да је ову ситуацију не разумеју у САД и питање је и да ли су амерички политичари сремни на такве кораке против Русије или они просто дејствују без обзира на последице.

«Односи између Русије и САД су у стању хистеричне агоније» јер је «конфронтација» са Москвом, која је сада активна у Вашингтону наметнула знак за квалитет. Истовремено, у Сједињеним Америчким Државама врло често не оцењују ризике таквог сукоба, где су његове границе и докле је у таквим војним притисцима на Русију спреман да оде амерички политички естаблишмент»- каже Журављева.

Јасно је да на експертском нивоу то питање у Сједињеним Америчким Државама разматрају стручњаци за Русију који су свесни да притисак Вашингтона на Москву треба да има границе, али до сада такви ставови нису прослеђени конгресменима, и процес притиска се наставља тамо.

 

Таквих осећања у америчком Конгресунема и то је чињеница, али, у исто време, не треба мислити да ће таква осећања брзо постати нови закон Сједињених Америчких Држава.

Ипак, од ових идеја до закона, пут САД није кратак, тим пре јер ова осећања затежу односе у области спољне политике, где велику улогу игра позиција америчког Стејт департмента, Пентагон и Бела кућа који су за очување Споразум о РСМД.

«Дана су такве вести само део реторике и хистеричне антируске кампање, која се одиграва у Сједињеним Америчким Државама» — сумира Журављева.