Амерички Конгрес покушава да натера владу да прекрши услове потписаног споразума са Совјетским Савезом о ракетама средњег и краћег домета из 1987. године и да почнеи производњу ракета које су забрањене овим документом, пише лист Политико.

«Нацрт закона о војном буџету, који се налази и у Сенату и Представничком дому, предлаже војсци да покрене производњу ракета средњег домета, забрањених споразумом из 1987.», пише лист.

Према заговорницима таквог потеза, Русија је та која крши споразум. Међутим, противници таквих америчких акција верују да «ово може да повећа шансе за нуклеарне конфронтације у околностима када су односи између две земље испод нивоа односа у време Хладног рата», наводи се у чланку.

Истовремено, административни и буџетски менаџмент америчке администрације јеу недавној изјави навео да се тренутно «развијају свеобухватне стратешке мере дипломатске, војне и економске природе за максимално повећање притиска на Русију» и да је «везивање администрације за одређену врсту ракета је бескорисна јер ограничава могућност потенцијалног војног одговора».

У тексту се наводи да законодавци «покушавају да створе нове тензије» са председником, који је већ оптужио Конгрес за «неуставне акције» наведене у закону о новим санкцијама против Русије. У документу се прописује одредбу о забрани председника да укине санкције против друге државе без сагласности Конгреса.

 

Тагови: ; ; ;