Немачки «Welt» објавио је чланак посвећен захтеву Пољске за ратном одштетом од Немачке.Национална конзервативна влада у Варшави покренула је питање одштете Пољској од стране Немачке. На тај начин власти желе да остваре циљеве унутрашње политике. Али овај план изазвао је реакцију и у самој Пољској. Сва та ситуација подсећа на дежа ви: национални конзервативци покрећу питање ратне одштете. Пољска се спрема за историјску контраофанзиву, изјавио је лидер пољске странке Право и праведност Јарослав Качински.

Слична ситуација била је и пре 10 година када је Качински био у једном кратком периоду премијер. Али овај пут је већа офанзива. Немачка је већ саопштила сноси моралну, политичку и финансијску одговорност за Други светски рат али да је питање одштете правно решено. Пољска је сама саопштила да је ово питање затворено.

Речи заменика министра одбране Бартоша Коунацког указују на то шта је циљ нових напада у овој области. Поводом обележавања Варшавског устанка» коментаришући немачке ратне злочине он је рекао: «Данас нас синови и унуци ових монструма уче шта је демократија.Да ли треба да ћутимо»?

Коунацки је и раније био познат по оштрим изјавама. Он је прошле јесени током свађе са Французима рекао да су «људи који су од нас пре неколико векова научили шта је виљушка».

Односи између Париза и Варшаве су и даље на ниском нивоу.Пре месец дана на партијској конференцији Качински је указао на огромне губитке током рата који до данас нису надокнађени.

«Пољска не одустаје од компензације коју није добила. Губици у људству и елити тешко ће се попунити за седам поколења». Овај став прихватила је и већина политичара из његове странке.То се догодило поводом годишње свечаности посвећене почетку Варшавског устанка против немачког окупатора 1. августа 1944. године. У гушењу устанка и терору над становништвом погинуло је 180 хиљада становника Варшаве.

Према оценама око шест милиона Пољака страдало је током Другог светског рата, од којих је 3 милиона Јевреја. Они су страдали у рату, током окупације и Холокаусту. Према томе Пољска спада у земље са великим губицима током Другог светског рата. Овоме треба додати и конфискацију имовине. Пољски министар одбране Антони Макаревич изнео је став да је погрешно очекивати одштету. «Једино шта Немци могу да учине је да отпишу дугове».  Ришард Чарнецки, потпредседник Европског парламента рекао је да је исправно тражити одштету. «Ако су Јевреји тражили и добили компензацију, што је исправно зашто то не би и ми тражили»- рекао је он.

Захтеви за накнаду штете изазивају поделе у самој Пољској. Историчар Влодзимеж Бородзеј са Варшавског универзитета рекао је да се захтевима за одштету Пољаци подстрекавају на непријатељство према суседима. И они желе да створе убеђење да је Пољска још увек жртва рата и да треба да тражи одштету од данашње Немачке.

«Не треба говорити да су Пољаци више страдали од Руса, Украјинаца и Белоруса. Сви се једнако осећају оштећенима. Такође не треба мислити ни да четврто поколење после рата у Немачкој има непријатељске намере против Пољака»- рекао је он.

Према речима Бородзеја питање одштете је завршено.

Тагови: ; ; ;