Варшава планира да тражи од Немачке накнаду за Други светски рат. Експерт Вадим Волобуев у емисији Радио Спутњика изразио је мишљење о озбиљности овог захтева и какве све последице могу бити.

Министар одбране Пољске Антониј Мечеревич изјавио је у емисији пољске ТВ да Немачка треба да исплати Пољској ратну одштету за губитке током Другог светског рата.

Са Немачком су Пољаци одавно «на нож» али у овом случају иницијатива не долази од Мачеревича он просто износи став. Пољска се већ дуже време руга са Европском унијом и Европска унија најављује санкције Пољској.А пошто је Немачка водећа економска сила у Европи Пољаци су решили да их подсете на њихове грехе. То је просто морални удар на Европску унију, рекао је Волобујев.

Према његовом мишљењу Немачка неће оставити Пољску без одговора али реалних последица неће бити.

Друга је ствар колико ће озбиљно Немци одреаговати на ово. Недавно су Грци тражили одштету сад Пољаци. Мало је вероватно да ће Немци некоме нешто платити али реакције ће свакако бити. Јер за Немце је ово осетљиво питање, они и даље брину због своје нацистичке прошлости и веома нервозно реагују. Због тога се могу очекивати реакције. Али реалне последице не треба очекивати, сматра експерт.

«Није истина да се Пољска одрекла свог дела одштете. То је била совјетска колонија која се звала Пољска Народна Република, која се одрекла дела одштете повезаног са такође марионетском државом Демократска Република Немачка. То одрицање нема правни значај»- рекао је пољски министар одбране.

Експерт Вадим Волубаев сматра да овај захтев Пољске није усмерен само против Немачке него и против Европске уније у целини.

Тагови: ; ;