Пожар код Мионице стављен је под контролу каже Горан Николић из Сектора за ванредне ситуације и додаје да је угашен пожар код Кладова, али да је избио нови према Неготину, где гори око 150 хектара ниског растиња.

Foto: profimedia

Он је гостујући на РТС рекао да је локална самоуправа у Мионици добро реаговала, да је проглашена ванредна ситуација у угроженим местима, те да су ангажоване бројне машине.

«Ватрогасцима су се у гашењу пожара придружили и радници Сербија шуме, ватрогасна друштва из Ваљева, два хеликоптера су укључена. Пожар у неприступачном делу долази полако до просека и ту ће бити заустављен. Међутим опрез мора да постоји, постоји најава ветра који је велики непријатељ», рекао је Николић.

Што се тиче пожара у Кладову, додаје, он је угашен.

Црвени метеоаларм за припаднике сектора за ванредне ситуације значи максималну будност, појашњава он и додаје да се не чека само позив да ли је пожар негде настао, већ да они и превентивно делују.

«Направили смо акцију да наши сви инспектори буду ангажовани на обиласку терена и успели смо да смањимо број пожара. Написано је доста пријава, кажњава се спаљивање сметлишта, суве траве. Превентивним радом, успели смо да смањим број пожара», нагласио је он.

Он је апеловао на грађане да на високим температурама не спаљују коров и сметлиште, посебно што је најављен и ветар.

«Од почетка године у пожарима је страдало 15 људи и више од 50 је повређено», нагласио је он.

Руски хеликоптер који је стигао у Нишки центар дежураће током августа и ако буде потребе Николић каже да ће већ данас бити ангажован.

Ало

Тагови: ; ; ;