Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике 98. ваздухопловне бригаде из Ниша који су, на захтев Сектора за ванредне ситуације МУП-а, од јуче ангажовани на гашењу шумских и пољских пожара у местима око Кладова.

 

Министар Вулин је истакао да је захваљујући раду људи из Сектора за ванредне ситуације и раду припадника Војске Србије ситуација на терену стабилна и да је уочен један мањи пожар који би требало да буде врло брзо локализован.

«Желим да се захвалим људима из Сектора за ванредне ситуације на огромној пожртвованости и да кажем да сам веома поносан на припаднике Војске Србије, на њиховој стручности, на њиховој упорности, на њихој вредноћи и уосталом ми смо увек ту за грађане Србије»-, нагласио је министар Вулин.

Он је додао да ће Војска Србије увек бити ту када је потребно и бити тамо где је најтеже.

 

» Србија увек може да рачуна на своју војску. Присуствовали смо, надамо се, последњем лету за данас. Посаде су као и увек биле пожртвоване, несебичне, храбре, стручне и Србија има на кога да се ослони и у тренуцима када је тешко»-, додао је Вулин.

Министар је рекао да као друштво морамо да размишљамо о томе да ће се овакве ситуације понављати, морамо да знамо да се и клима променила и да управо због тога морамо боље да се организујемо, да и локална самоуправа и грађани морају да знају да је време да поново успостављамо системе који су нас некада красили по организованости и уређености и да је време да се свако од нас укључи и у процес обуке и у процес организације како бисмо били спремни за оваква дешавања.

Одговарајући на новинарска питања, министар Вулин је рекао да је држава препознала да је потребно боље се организовати и да је потребно да сви научимо шта треба да радимо и да знамо како да реагујемо.

 

«Овде се локална самоуправа добро организовала, овде су људи радили и све би било много лакше, када већ дође до оваквих ситуација, и људима из Сектора за ванредне ситуације и из Министарстава одбране када имате организовано локално становништво које учествује и које је ту да помогне.»

Министар Вулин је заједно са представницима локалне самоуправе и Сектора за ванредне ситуације МУП хеликоптером Војске Србије обишао терен и уверио се да су пожари у рејону Кладова и Неготина под контролом. Претходно су га у општини Кладово заменик председника општине Драган Новаковић и пуковник Влада Племић из Сектора за ванредне ситуације упознали са ситуацијом на терену у последња два дана.

Заменик председника општине Кладово, Драган Новаковић и пуковник Влада Племић су се захвалили министру одбране и припадницима Војске Србије који су учествовали у акцији гашења пожара.

 

Новаковић је рекао и да је све што се дешава у задње време једна велика опомена за све и да сви морају да се укључе у решавање проблема.

Припадници Војске Србије из састава 98. ваздухопловне бригаде из Ниша су хеликоптером ХТ-40 користећи противпожарно ведро, избацили осам водених бомби са више од 16.000 литара воде.

 

извор

Тагови: ; ;