Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је у Новом Саду, поводом сталних позива Хрватске да треба угасити Српску, да би Загреб најпре требало да «угаси» усташки натпис у Јасеновцу, а да ће РС постојати док постоји воља народа.

Додик је оценио да је илузорно тражити гашење РС, јер је она показала у немогућим условима да може да егзистира, и да преживи разне претње које су јој годинама биле наметане.

«РС не зависи од захтева ни Хрвата, ни других, већ ће постојати док има воље народа», наглашава Додик и додаје да Српска постоји већ 25 година.

Истакао је да је међународна заједница све време, на различитим местима, била против српске заједнице.

«Глумила је неутралност, али све што је тражила били су пројекти централизације БиХ. Чак и распадом бивше Југославије једино логично је било да РС не остане у БиХ, па су нас натерали. Сада имамо Дејтонски споразум, а они нам причају да треба да га поштујемо, а пре тога су га разградили високи представници», објаснио је Додик.

Нагласио је да РС тражи поштовање изворног Дејтона, а не «тренинг» који врше странци у БиХ.

«Чули смо потпредседника САД Мајка Пенса како треба поштовати Дејтон. И ја позивам на поштовање изворног Дејтона», закључио је Додик.

Тагови: ; ;