Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић рекао је да Срби из република бивше Југославије само траже да буду равноправни са осталим грађанима, те напоменуо да су они у Македонији у мало незавиднијем положају него другде у региону.

Стоилковић је, уочи састанка председника Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона у Новом Саду, рекао и да су се у Македонији на мала врата вратиле деведесете године прошлог века, те да Срби у тој земљи немају намеру да се одвајају од политике Србије.

«Оно што тражимо и увек ћемо тражити је сврсисходна помоћ и подршка наше матичне државе. То смо много пута и добијали, упркос препрекама. Шта год радили и где год живели увек је бар `једно око` сваког Србина усмерено ка Београду», нагласио је Стоилковић.

Он је навео да постоји широк сет питања о којима треба разговарати и за која треба тражити решења, преносе београдски медији.

Према његовом мишљењу, разговори и комуникација су најкорисније средство и метод за подршку Србима у региону.

«Сви Срби у региону разумеју положај Србије. Не бисмо желели и водимо рачуна о томе да матична држава не буде оптерећена проблемима које бисмо им наметнули посредно или непосредно», рекао је Стоилковић.

У новосадској Градској кући почео је састанак председника Србије Александра Вучића, председника Републике Српске Милорада Додика и представника Срба из региона.

Скупу присуствују и Његова светост патријарх српски Иринеј, министри иностраних послова БиХ и Србије Игор Црнадак и Ивица Дачић, премијер Србије Ана Брнабић, те председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

Након овог скупа, у Ветернику ће у 20.00 часова почети централна државна манифестација обележавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији «Олуја».

 

 

Тагови: ;