Пољска тражи одштету од Немачке за штету коју је претрпела земља током Другог светског рата. Пољски министар одбране Антониј Мацеревич изјавио је да се Пољска никад није одрекла права на одштету и да са правног становишта има сва права на исплату.

Међутим немачке власти су саопштиле да је питање одштете за Пољску затворено. Како преноси лист «Комерсант» портпаролка немачке владе Улрике Демер саопштила је да је ово питање регулисано и на правном и на политичком нивоу.

Експерти које је овај лист анкетирају сматрају да су изјаве Варшаве усмерене на «домаће потребе» али не искључују реакцију Немачке и Европске уније.

Политиколог Александар Гусев сматра да се Пољска одлучила на овај корак како би натерала Немачку да инвестира у пољску економију.

«Захтев Пољске према немачком руководству за накнаду штете проузроковане током Другог светског рата је прилично једноставан. Не ради се само о активностима намењеним за «унутрашњу употребу» како пишу медији него се односи и на спољашњу.Чињеница је да је Немачка минимум 25 година улагала у пољску привреду и да је у ствари удахнула живот пољској привреди»- сматра Гусев.

Данас Пољска увози прилично широк асортиман производа и на томе зарађује. Али време великог прилива робе у Пољску је прошло, удео немачких инвестиција је драстично опао у последње две године.И сва ова бука има за циљ да Немачка повећа своје инвестиције у Пољској.

Пољска је члан ЕУ као и Немачка, али ЕУ има земље донаторе које више донирају и земље примаоце. Пољска није донатор. То су Немачка, Француска, Италија и раније  Велика Британија. Због тога је Велика Британија у једном моменту рекла: «Стоп. Ми више нећемо да плаћамо и излазимо». Њима се није свидело што земље примаоци стално повећавају своје захтеве.

Немачка није покренула питање изласка из ЕУ али је такође рекла «стоп» исплатама. И у односу на Пољску то није рекла само Немачка него и ЕУ. Јер сада постоје сиромашније земље од Пољске попут Румуније, Бугарске или Хрватске и ЕУ више не може да помаже Пољској као раније. Пољаци сматрају да им је неопходно помагати као и раније или ће покренути питање одштете за Други светски рат. Иако у стварности није тако. Пољска је добила додатну територију захваљујући Другом светском рату.

Пољаци сами сматрају да резултат треба да буде исти. Немачка треба још дуго да помаже Пољску. И ЕУ такође. Само тако ће се осетити слободним у односу на, како тврде «источног агресора». тј. Русију. Пољаци желе да живе као Немци а то је немогуће. Пољска је била сиромашна земља и данас је. Они су путовали у Немачку и радили тамо а сад би желели да и код куће живе као у Немачкој. При том Пољаци нису научили да раде као Немци, сматра Гусев.

Одговарајући на питање да ли постоји шанса да Немачка настави да помаже Пољској Гусев је изјавио да то зависи од резултата избора у Немачкој.

«За сад се ништа неће предузимати јер су на помолу избори у Немачкој па се очекују резултати. После избора Пољаци ће усмерити своје активности на новог канцелара и владу»- рекао је он.

Ту ће имати о чему да се размишља. Или ће Немачка вечно помагати Пољској и на тај начин имати савезника, или ће увек бити неизвесно какав ће Пољска став заузети према активностима Берлина, Брисела па чак и Вашингтона. Русија не помаже Пољској и не планира. Због тога и имају овакав однос према њој.

Тагови: ; ;