Данас је постало извесно да ће ЕБРД до 18. октобра донети коначну одлуку о расподели транше за пројекат «Трансанатолијски-гасовод» (ТАНАП) или Јужни гасни коридор. Политички и економски циљ овог гасовода је мултивекторски — повећава безбедности снабдевања гасом у Европи, смањује учешће Русије као снабдевача гаса и искључује Украјину као транзитну земљу.

Треба напоменути да 51% акција «Јужног гасног коридора» у власништву Владе Азербејџана.

О учесницима пројекта и њиховим циљевима — ексклузивни коментар Александра Асафова, политиколога:

«Ситуација око снабдевања гасом из Азербејџана и његовог учешћа на глобалном тржишту гаса се није развила данас, само је достигла одлучујућу фазу. Упркос постојању изворишта гаса, истраживањима и проценама резерви у депозитима «Шах Дениз», «Апшерон», «Умид» и «Бабак», у овом тренутку Азербејџан нема довољно гаса ни за себе.

У контексту финансијских проблема Баку — приступ европском гасном тржишту заиста може да буде решење за проблеме, али у сваком случају то је ствар будућности. Проширење производње неће почети до 2018. године, а почетак добита се очекује тек после 2021., то јест, европски потрошач неће скоро видети азербејџански гас из турских цеви. Новац је потребан и на развој рударства и изградњу инфраструктурних пројеката. Средства ЕББР и одлука о додели која ће бити у октобру су без значајног утицаја на ситуацију.

Став Турске да развије чвориште за гас са свих расположивих извора је јасан, али заједнички пројекти са Азербејџаном немају ефекта и неће утицати на руско-турске пројекте, као и руско-европске односе.

Важан фактор је ситуација са новом експанзијом санкција из Вашингтона под којима европске компаније неће моћи да раде на пројекту «Северни ток-2″, али то питање још није решено и решење лежи у изгледима за развој европског енергетског тржишта.

У сваком случају, ни Немачка ни Турска ни Русија ни Азербајџан нису заинтересовани за снабдевање америчким гасом. То значи да су веће шансе да сарађују против америчке експанзије гаса и да ће радити на стварању здравог конкурентног окружења, у синергији, не у сукобу једни са другима.»

Почетни капацитет ТАНАП цевовода треба да достигне 16 милијарди кубних метара гаса годишње. Око шест милијарди кубних метара ће бити испоручено у Турску, а остатак у Европу.

Тагови: ; ; ; ;