Бивша министарка спољних послова Венецуеле Делси Родригес положила је заклетву на месту председника нове уставотворне скупштине, коју је успоставила влада и која може да прошири овлашћења левичарског председника Венецуеле Николаса Мадура, јавља Ројтерс.

 

Спорна нова скупштина, пуна Мадурових савезника, одржала је прву седницу, продубљујући јаз са опозицијом, али и са групом земаља на челу са САД које нову скупштину називају нелегитимном, преноси АФП.

Уставотворна скупштина је заседала у 145 година старој Законодавној палати — истој згради у којој је и седиште Националне скупштине, али у другој сали. Чланове нове скупштине до палате су допратили Мадуро и хиљаде његових присталица, који су носили у рукама портрете покојног председника Уга Чавеса.

Истовремено, опозиција је у Каракасу данас одржала протесте, али није било уличног насиља какво је обележило протекла четири месеца и у којем је више од 125 људи погинуло. Ватикан је раније данас позвао да седница нове скупштине буде отказана, саопштивши да би њено одржавање допринело „напетој атмосфери” у Венецуели, а истовремено је позвао венецуеланске снаге безбедности на уздржаност.

На изборима за Уставотворну скупштину одржаним у недељу у Венецуели, уз насиље и оптужбе за крађу гласова, промењено је законодавно тело — Национална скупштина која је под контролом опозиционих странака, чиме је највећа моћ прешла у руке социјалиста председника Мадура.

 

Уставотворна скупштина има већа овлашћења од свих грана владе, између осталог и да распусти Националну скупштину, а има задатак да измени устав из 1999. године. Међу њених 500 чланова су и Мадурова супруга и син, наводи француска агенција. Успостављању нове скупштине успротивиле су се многе земље, а САД су увеле санкције Венецуели, чланици ОПЕК-а, која се хвата у коштац са политичком и економском кризом.

Тагови: