Закон декомунизације у Пољској не даје локалним властима право да сруше споменике Црвене армије, рекао је за Тас у петак лидер пољског Меморијалног друштва «Курск» Јежи Тиц.

У јулу је пољска влада усвојила амандмане на закон о забрани комунистичке пропаганде или другог тоталитарног система у именима објеката и установа. Документ предвиђа рушење споменика совјетске ере, укључујући и споменике у част Црвене армије. Пољски Институт народног сећања, који има улогу саветодавног тела у земљи избројао је 229 споменика Црвеној армији које треба демонтирати.

«Друштво «Курск» је апеловао на адвокатске канцеларије да припреме правну анализу у вези са усвајањем амандмана о декомунизацији и могућег рушења споменика Црвене армије. Експертиза јасно наводи да је по датом тексту закона то немогуће и представља кршење закона»- рекао је Тиц.

«Варшавски адвокати верују да је случај јасан. Да би срушили споменике, неопходно је да се докаже да заиста промовиши, величају и симболизују комунизам, — рекао је Тиц, додајући да «експертиза садржи документе, пресуду суда у Стразбуру укључујући и црвену звезду, и каже да овај симбол не промовише комунизам».

По речима Тица мора да се схвати да закон не даје јасну дефиницију која директно указује на споменицке захвалности Црвеној армији.

«Немамо споменике који пропагирају комунизам. Закон је писан тако да у складу са њим ниједан споменик Црвеној армији не може бити срушен, осим ако се не докаже на суду да је предмет утицао, на пример, на раст броја комуниста. То је немогуће», изјавио је шеф «Курска».

.

Амандмани
Ажурирани закон о декомунизацији тврди да споменици и други слични објекти «не могу одати почаст сећању на појединце, организације, догађаје или датуме, који симболизују комунизам или неки други тоталитарни систем». Овим меморијалима нису приписани споменици који се налазе на гробљима или у другим гробницама. Пољски посланци предлажу да меморијале који не спадају у ове категорије демонтирају 12 месеци након ступања на снагу измена и допуна закона, које ће се десити у октобру ове године.

 

Позиција Руске Федерације
Нови закон је руско Министарство иностраних послова назвало намерном провокацијом и из Министарства су рекли да неће остати без последица. Савет Федерације је апеловао на руског председника Владимира Путина са захтевом да се дају упутства профилним одељењима како би развили предлоге о могућим ограничењима Пољској.

Од 1994. године, између Москве и Варшаве на сназије споразум, који обавезује стране да воде евиденцију и брину о безбедности «свих места сећања на жртаве рата и репресије. Пољска страна је инсистирала да је њена дужност да се брине само о споменицима који се налазе на територији гробаља и војних гробница. Споменике који се налазе ван тих места, Варшава сматра симболом комунизма који би требало да буде елиминисани.

Тагови: ; ; ; ; ;